For et uforpligtende tilbud:
Ring 31170011
eller skriv

Kakerlakker angriber danske boliger


Oversøiske rejsemål og eksotiske fødevarer hos købmanden sender antallet af kakerlakker i danske boliger op.

Af Søren Dilling , Politiken.dk
 
Kakarlakker kan høres i mørket og afgiver en muggen lugt. De elsker fugtige steder, og især dyremad er blandt deres livretter…

Der opdages stadigt flere kakerlakker i danske boliger, og det sker med ekspresfart.

Det viser en opgørelse fra Codan Forsikring, hvor antallet af anmeldelser er steget med over 40 procent siden 2004.

Mellem 2004 og 2008 er antallet af anmeldelser med kakerlakker steget fra 285 til 405. Det svarer til en stigning på over 40 procent.

Tallene stammer fra Codans aktiviteter i Sverige, og kakerlakkernes fremmarch går tilsyneladende endnu hurtigere i Danmark.

»Vi i fører ikke bog over det, men min fornemmelse er klart, at vi rykker ud på kakerlakopgaver nok dobbelt så ofte som for fem år siden«, siger Codans samarbejdspartner i ISS Skadedyrssikring, afdelingschef Torben Villadsen i en pressemeddelelse.

Spredes fra bolig til bolig
»De spreder sig let fra lejlighed til lejlighed. Derfor ser vi ofte hele boligkarreer blive forurenet, når de ubudne gæster først har fået foden indenfor et sted«, siger Torben Villadsen.

Der findes ingen officielle tal for udviklingen af kakerlakker i Danmark, men Codan anbefaler på baggrund af sine svenske erfaringer og oplysningerne fra ISS, at især folk, som bor i lejlighed, er opmærksomme på spor, som kan være forårsaget af kakerlakker.

De kan høres i mørket
»Fem hunner øger bestanden med 200 nye kakerlakker hver femte uge. Det siger sig selv, at det hurtigt kan komme ud af kontrol. Kakerlakkerne smutter i skjul på et splitsekund, når lyset bliver tændt. Men de kan høres i mørke, når de pusler og afgiver en muggen lugt«, siger pressechef i Codan, Jens Nüchel.

Kakerlakkerne trives bedst, hvor det er fugtigt og varmt, og hvor der findes føde. I naturen lever kakerlakker af løv og døde dyr, men i Danmark tygger de sig igennem alt, de støder på fra læder til sæbe, papir og madrester. De er udprægede natdyr og meget hurtige med deres kraftige, piggede ben.

Kæledyrsmad er et festmåltid
»Når man opdager dem, handler det om at få ryddet op i sine skabe og for eksempel fjerne poser med mad til kæledyr, som er et festmåltid for kakerlakker. Det er en god idé også at tætne sprækker i vægge og køkkenelementer. Og så bør man søge professionel hjælp til bekæmpelsen. Bor man i en lejebolig, er der anmeldelsespligt til ejeren, som har ansvaret«, siger Jens Nüchel.

Ingen forsikring dækker
Endnu er der ingen forsikring på det danske marked, der dækker bekæmpelse af kakerlakker.

»Danskerne ønsker ikke i øjeblikket at betale en højere forsikringspræmie for at få kakerlakdækning med på policen. Så det er ikke noget vi overvejer i Codan lige her og nu. Men vi lytter hele tiden til vores kunders behov og foretager løbende justeringer af vores dækning«, siger Jens Nüchel.